Бібліотека-філія                      с.Борове

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 218
Друзі сайту






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 24 » Податкова інформує
15:12
Податкова інформує

Про порядок сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування!

      Рокитнівське відділення Сарненської ОДПІ ГУ Міндоходів у Рівненській області нагадує, що відповідно до положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

      Так, платники єдиного внеску, зокрема фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

      Звертаємо увагу, що підпунктом 2 пункту 4.6 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування та сплати платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 455, платники єдиного внеску, зокрема, фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

      При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Зазначена категорія платників самостійно обчислює для себе суму єдиного внеску, яка не може бути менше мінімального страхового внеску на місяць (підпункт  1 пункту  4.6 розділу ІV Інструкції ).

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу.

      Законом від 27.03.2014  №1166 «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 234 «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу», які набрали чинності з 01.04.2014 року.

     Рокитнівське відділення Сарненської ОДПІ ГУ Міндоходів нагадує, що згідно з нормами Податкового кодексу України платниками збору за першу реєстрацію транспортних засобів є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, а саме: колісних транспортних засобів, суден, літаків та вертольотів. Для мотоциклів, легкових автомобілів, автобусів, тракторів та вантажних автомобілів базою оподаткування є об’єм циліндра двигуна в куб. сантиметрах; для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном – за потужністю двигуна в кВт; для суден, обладнаних двигуном – за потужністю двигуна в кВт, не обладнаних двигуном – за довжиною корпусу судна в сантиметрах; для літаків та вертольотів – за максимальною злітною масою. Сплачувати збір слід за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати.

     Також, слід зазначити, що від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. У разі відчуження зазначених транспортних засобів, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов'язані сплатити збір в загальному порядку.

     При першій реєстрації транспортних засобів в Україні платники збору зобов'язані пред'являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку, а платники, звільнені від сплати збору – відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.

     Порядок справляння збору за першу реєстрацію транспортного засобу визначений в розділі VІІ Податкового кодексу України.

Сума коштів, сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не включається до податкової знижки.

     Окремі громадяни - платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Тобто можуть повернути частину податку, сплаченого протягом 2013 року із заробітної плати.

     До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

     Відповідно до п.п. 166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, як суму коштів, сплачених закладу освіти за навчання такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

      Платник податку у звітному податковому році сплатив ВУЗу суму коштів за навчальний рік. Водночас, частина семестрів у рамках такого навчального року припадає на один календарний рік, а частина – на наступний. У такому випадку сума коштів, яка сплачена у звітному році за періоди навчання наступного календарного року, не включається до податкової знижки платника за наслідками звітного року.

      Нагадаємо, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

      Підстави для нарахування податкової знижки зазначаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається до 31 грудня включно  наступного за звітним податкового року.

      Перелік витрат, що включаються до податкової знижки, а також  порядок нарахування податкової знижки  визначені у ст.166 ПКУ.

Особливості сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями, що одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність.

     Особа, яка є підприємцем, що застосовує загальну систему оподаткування, та одночасно займається незалежною професійною діяльністю, є платником єдиного внеску як фізична особа-підприємець. Тобто, єдиний внесок фізична особа сплачує  тільки з доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності  на загальній системі оподаткування. При цьому, така особа не має обов’язку щодо обліку та сплати єдиного внеску із сум доходу, отриманого від її незалежної професійної діяльності.

      Така фізична особа формує та подає звіт сама за себе за формою №Д5. Звіт подається до органів доходів і зборів один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

      Єдиний внесок фізичні особи сплачують самі за себе шляхом перерахування безготівкових коштів з банківського рахунку. Платники, які не мають рахунку у банку, сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації.

      Порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску регулюється Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Подавайте декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді

     Нагадуємо, що платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати  податкову декларацію  про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал Міністерства доходів і зборів України. Для цього платнику необхідно:

- Отримати електронний цифровий підпис. ЕЦП безкоштовно  видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів;

- Завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача;

- Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа  та розпочати роботу.

     Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів Міндоходів через Інтернет. Скористатися сервісом можна за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/incomedecl.

     Нагадуємо, платники податку на доходи фізичних осіб, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов'язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2014 року. При цьому суму податкового зобов'язання, зазначену у такій декларації, фізична особа повинна самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року.

За матеріалами Рокитнівського відділення Сарненської ОДПІ

Переглядів: 448 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: